English | Serbian

eduroam CAT alat

eduroam eduroam CAT (Configuration Assistant tool) https://cat.eduroam.org/ omogućava generisanje eduroam instalera za različite korisničke uređaje. Uz pomoć CAT alata, administratori AMRES korisnika mogu generisati instalere sa podešavanjima specifičnim za svoju instituciju, tako da se krajnjim korisnicima apsolutno pojednostavljuje konfigurisanje uređaja za eduroam.

Instalacija eduroam instalera je za korisnika vrlo jednostavna i ne zahtevaju se nikakva dodatna podešavanja uređaja osim unosa korisničkog imena i lozinke. CAT eduroam instaleri imaju podršku za veliki broj jezika, a AMRES tim je preveo CAT alat na srpski jezik tako da je korisnicima dodatno olakšano korišćenje. Očekujemo da će se primenom CAT instalera značajno smanjiti napor koji administratori ulažu u pružanju podrške korisnicima prilikom konfigurisanja uređaja za eduroam. Međutim, važno je naglasiti da CAT alat ne predstavlja zamenu za helpdesk institucije koji je dalje prvi nivo podrške krajnjim korisnicima prilikom podešavanja njihovih uređaja i problema u korišćenju eduroam servisa.

Prednost instalera generisanih uz pomoć CAT alata je da su unesena sva sigurnosna podešavanja, odnosno provera sertifikata radius servera institucije, čime se postiže najveći nivo zaštite korisnikovih kredencijala.

Korisnici vrše preuzimanje instalera na stranici https://cat.eduroam.org/ tako što prvo odaberu svoju instituciju, a zatim biraju instaler za korisnički uređaj. CAT alat pruža dodatnu fleksibilnost administratorima institucija, jer mogu izabrati da li će dozvoliti preuzimanje instalera sa ove zvanične stranice CAT alata ili će generisane instalere postaviti na web stranicu institucije.

Pravo na korišćenje CAT alata imaju institucije koje koriste AMRES eduroam uslugu, odnosno osobe koje su delegirane od njihove strane kao eduroam tehnički kontakti. Da bi ostvarili pravo na korišćenje CAT alata neophodno je da na helpdesk@amres.ac.rs pošaljete zahtev za administriranje CAT za svoju instituciju. Za pristup CAT alatu koriste se AMRES administratorski nalozi, te će AMRES (ukoliko nemate ovaj nalog) ujedno obraditi zahtev za njegovo otvaranje. Nakon ovoga, AMRES odobrava vaš zahtev na CAT alatu, koji za vas generiše automatski pozivni mejl validan 24 časa. Neophodno je da ispratite uputstva u mailu, odnosno kliknete na pozivni link.

AMRES je izradio detaljno uputstvo za korišćenje CAT alata, a ukoliko imate bilo kakva pitanja možete nam se obratiti na helpdesk@amres.ac.rs.