English | Serbian

Kako da koristite AMRES eduroam servis?

Korišćenjem svog bežičnog uređaja (laptop, smart mobilni telefon, PDA, itd.) možete pristupiti Internetu sa bilo koje eduroam pristupne tačke u okviru AMRES-a, ili sa pristupnih tačaka širom Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama možete pogledati ovde.

Povezivanje na eduroam je brzo i jednostavno! Neophodno je da i vaša institucija učestvuje u AMRES eduroam servisu i da posedujete korisničko ime i lozinku dobijene na vašoj instituciji. Spisak institucija koje učestvuju u AMRES eduroam servisu možete pogledati ovde. Kada pristupate AMRES eduroam servisu, kao korisničko ime potrebno je da unesete korisničko_ime@oznaka_ustanove npr. pera@fon.bg.ac.rs.

Da bi mogli da pristupite AMRES eduroam servisu, neophodno je da vaš uređaj ima odgovarajući bežični adapter koji podržava:

  • 802.11g ili 802.11n standarde
  • Sigurnosne protokole WPA-Enterprise ili WPA2-Enterprise

Podešavanje vašeg bežičnog uređaja za pristup eduroam servisu je jednostavno, a u nekim slučajevima je potrebno instalirati i dodatni program. U zavisnosti od protokola za proveru identiteta koji vaša matična institucija koristi, podešavanja se mogu razlikovati. AMRES tim je obezbedio uputstva za EAP-TTLS protokol, koji koristi većina institucija. Ukoliko vaša institucija koristi drugi protokol, uputstva za podešavanje potražite na web stranicama institucije. Ovde možete pogledati koji protokol za proveru identiteta koristi vaša institucija.

Iako su uputstva koja se nalaze na ovoj stranici i dalje validna, preporuka AMRES-a je da se počne sa korišćenjem eduroam CAT instalera. U delu za korisnike na zvaničnoj stranici eduroam CAT alata možete proveriti da li vaša institucija već koristi ovaj alat.

Stara uputstva

Windows OS

Obzirom da trenutne verzije Windows operativnog sistema nemaju ugrađenu podršku za EAP-TTLS protokol, neophodno je da instalirate dodatni program. Sama instalacija i podešavanje programa su jednostavni i potrebno je da to uradite samo jednom. Instalacionu verziju programa, koju je AMRES tim pripremio tako da vam podešavanje bude vrlo lako možete preuzeti ovde. Instalacija i podešavanje mogu se neznatno razlikovati u zavisnosti od verzije Windows OS, a uputstva možete preuzeti u nastavku.

Windows 7
Windows 8
Windows Vista

Linux

Ubuntu 10.04 - GNOME grafičko okruženje

Mac OS X

Snow Leopard 10.6

Telefoni

Android - spisak telefona sa Android operativnim sistemom možete pronaći ovde
Symbian v60 - spisak telefona sa Symbian v60 operativnim sistemom možete pronaći ovde
BlackBerry - BlackBerry telefoni serije 9000